,

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Foto Sakura, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Dat maagzuurremmers tot een magnesiumtekort kunnen leiden, is bekend maar wordt vaak nog onvoldoende herkend. Anke Lameris van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen onderzocht het onderliggende mechanisme.

medicatie

Nederland telt meer dan twee miljoen gebruikers van zogenaamde maagzuurremmers waarvan omeprazol de bekendste is. Bij sommige patiënten leidt het gebruik van deze medicijnen tot een ernstig magnesiumtekort dat zich uit in spierkrampen en hartritmestoornissen.

Het magnesiumtekort ontstaat door een verminderde opname van magnesium in de darm. Onderzoekster Lameris ontdekte dat de medicijnen niet alleen de afgifte van zuur in de maag remmen, maar ook in de dikke darm. Dit heeft tot gevolg dat het ionkanaal TRPM6 in de dikke darm onvoldoende werkt waardoor de opname van het mineraal afneemt. Daarnaast speelt een genetische component mogelijk een rol.

Een magnesiumtekort als gevolg van maagzuurremmers blijft vaak onopgemerkt, omdat de symptomen niet altijd herkend worden en bepaling van de magnesiumspiegel niet standaard wordt gedaan. Momenteel test Anke Lameris met collega’s de werking van een voedingssupplement dat de zuurgraad in de darm verlaagt en de werking van het ionkanaal stimuleert.

Bron: Lameris A. Divalent Digestion: Insight in Intestinal Ion Transport. Proefschrift Radboud UMC, 2014

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.