Zo voorkom je dat 40% van je boodschappen bij het afval eindigt | Ode Magazine

Uit nieuw onderzoek blijkt dat gemiddeld 40 procent van het aangeschafte voedsel niet gegeten wordt, maar bij het afval eindigt. Die verspilling is zonde van het geld, maar ook onverantwoord, zeker gezien de voedselschaarste die ons boven het hoofd hangt. Vooral verse producten komen vaak onaangeroerd bij het afval terecht. Met de volgende tips kun je dat voortaan voorkomen.

Maaltijdrestjes

Restjes hoeven niet automatisch weggegooid te worden. Meestal kunnen ze prima bewaard worden voor een volgende maaltijd. Restjes van het avondmaal kun je even af laten koelen en daarna zo snel mogelijk per portie invriezen in verantwoorde duurzame bakjes of gerecyclede saladebakjes of melkkartons.

Groente

Niet elk restje leent zich om als portie ingevroren te worden. Een klein schepje groente of een handvol rijst bijvoorbeeld. Doe dat in een apart bakje in de vriezer en maak er, als je genoeg hebt, met wat vegetarische bouillon en eventueel een biologische kip een heerlijke maaltijd soep van.

Oud brood

Oud brood is geroosterd of als wentelteefje nog prima te eten. Als je daar niet dol op bent, kun je het ook een paar minuten in de oven doen, flink laten drogen en met de deegroller verpulveren tot eigengemaakt paneermeel. Je kunt oud brood ook eerst in de vriezer verzamelen en het dan in één keer tot paneermeel verwerken.

Fruit

Fruit met beurse plekjes is niet altijd even lekker meer om zo te eten, maar kan nog prima gebruikt worden in een smoothie, taart, jam of moes. Ook handig: snijd de plekjes eruit, maak de vruchten goed schoon en vries ze – eventueel gesneden – in. Je kunt ze dan later weer ontdooien en alsnog verwerken. Als je voor ze beurs zijn al het idee hebt dat je wat te veel gekocht hebt, kun je dit natuurlijk ook doen.

Zuivel

Zuivel kan prima ingevroren worden. Restjes (slag)room giet je in kuipjes voor ijsblokjes, zodat je kant-en-klare porties hebt voor bijvoorbeeld een romige saus. Kaas kan als blok worden ingevroren, maar ook geraspt. En zelfs melk kan de vriezer in. Dit kan de smaak wel enigszins beïnvloeden, maar voor warme gerechten of cake maakt het niet uit.

via Zo voorokom je dat 40% van je boodschappen bij het afval eindigt | Exchange | Ode Magazine.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.