We zijn dol op de alternatieve arts

Foto drieluik, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

De helft van alle Amsterdammers staat positief tegenover alternatieve geneeswijzen. Ruim één op de vijf inwoners van de stad heeft het afgelopen jaar een alternatieve arts of therapeut bezocht. Dit blijkt uit een enquête die de Dienst Onderzoek en Statistiek heeft laten uitvoeren in opdracht van Het Parool. In Amsterdam lijkt het gebruik daarmee een stuk hoger te zijn dan gemiddeld in Nederland, waar tussen de tien en vijftien procent van de inwoners vorig jaar een alternatieve genezer heeft bezocht. Vooral vrouwen (28 procent) en hoger opgeleiden (26 procent) maken gebruik van alternatieve geneeswijzen. Van de hoger opgeleide vrouwen heeft 32 procent een alternatieve arts of therapeut bezocht. Ouderen maken er iets minder gebruik van (19 procent van de 55-plussers).

Vooral hoger opgeleiden en vrouwen vertrouwen op deze geneeswijze

Een kwart van de Amsterdammers ziet weinig in alternatieve geneeswijzen. Elf procent noemt alternatieve geneeskunde ronduit kwakzalverij, onzin of oplichterij. Een kwart staat er neutraal tegenover. Van de mensen met een langdurige ziekte, handicap of aandoening heeft 27 procent gebruikgemaakt van een alternatieve geneeswijze. Mensen met een goede gezondheid en mensen met een matige tot slechte gezondheid maken even vaak gebruik van alternatieve geneeswijzen (24 procent).

Wanneer Amsterdammers gebruik maken van alternatieve geneeswijzen, is dit vooral homeopathie en acupunctuur (beide 29 procent). Daarnaast worden nog vele therapieën genoemd, variërend van voedingssupplementen (18 procent), osteopathie (10 procent), chiropraxie (7 procent), orthomanuele therapie (8 procent), haptonomie (8 procent), traditionele Chinese geneeswijzen (10 procent) en antroposofische behandelwijzen (8 procent).

Een grote groep gaf aan gebruik te hebben gemaakt van een andere alternatieve geneeswijze. Hierin werden de therapieën kynesiologie, alexandertherapie, cranio sacraal, reiki en het bezoek aan een Tibetaanse arts meermalen genoemd.

‘Keurmerk voor alternatieve arts’

Vooral vrouwen (38 procent) zouden in geval van een ernstige ziekte overwegen gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen. Bij de mannen gaat het om 25 procent. Veertig procent van de mannen zou het zeker niet overwegen, bij vrouwen is dit 29 procent.

Een derde deel van de mensen die gebruik maakten van alternatieve geneeswijzen bezocht daarvoor een gediplomeerd arts. Veruit de meeste Amsterdammers (72 procent) geven aan nog steeds meer waarde te hechten aan reguliere geneeskunde. Een kwart ziet geen kwalitatief onderscheid en 17,3 procent hecht meer waarde aan alternatieve geneeskunde.

Driekwart van de ondervraagden is in de afgelopen jaren niet van mening veranderd over alternatieve geneeskunde, dertien procent staat er positiever tegenover en twaalf procent geeft aan negatiever te zijn gaan denken over alternatieve geneeswijzen.

De meeste Amsterdammers vinden dat meer onderzoek gedaan moet worden naar de werking en de risico’s van alternatieve geneeskunde. Driekwart van de Amsterdammers vindt een keurmerk een goed idee. Als voorwaarde voor een keurmerk wordt onder meer genoemd dat alternatieve artsen moeten doorverwijzen naar reguliere artsen wanneer dit nodig is.

Verder moet meer transparantie en openheid komen over de werking en resultaten van behandelmethodes, moeten alternatieve artsen en therapeuten zich aansluiten bij beroepsverenigingen of gildes en in het bezit zijn van diploma’s. Behandelmethodes moeten veilig zijn en mogen gelijktijdig toegepaste reguliere geneeswijzen niet ondermijnen.

Twee derde vindt dat alternatieve geneeswijzen in het basispakket van de zorgverzekering thuishoren. Dan gaat het voor hen vooral om acupunctuur, homeopathie, chiropraxie, orthomanuele therapie, haptonomie en osteopathie.

HENK SCHUTTEN (Het Parool)

Zie ook:   Alternatief is een goede geneeskunde   Alternatieve geneeswijze kosten en effectiviteit   BTW op jouw gezondheid?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.