Een osteopaat werkt alleen met zijn handen, zonder apparatuur of medicatie. Hij is gericht op bewegingsbeperking van het weefsel en de oorzaak daarvan.

Een osteopaat werkt alleen met zijn handen. Daar komt geen apparatuur of medicatie aan te pas. Tijdens het onderzoek in de Osteopraktijk is de osteopaat gericht op bewegingsbeperking van het weefsel. Zo voelt de osteopaat naar de mobiliteit van gewrichten (het bewegingsapparaat), de ingewanden, het hoofd en de wervelkolom. Het is mogelijk dat er een wervel verantwoordelijk is voor de klachten vanwege een bewegingsverlies in een bepaalde richting (buigen of strekken). Maar ook bijvoorbeeld een ‘gezonde’ maag of dunne darm vertoont een bepaalde mate van beweging. De osteopaat kan constateren of dit ook daadwerkelijk het geval is. De locatie van de pijn speelt op dit moment geen rol. Pas aan het einde van het onderzoek zal er een verband tussen de pijn, en de bewegingsbeperking gelegd worden.

Tijdens de behandeling wordt het ‘vastzittende’ weefsel gemobiliseerd met diverse handgrepen. Deze technieken zijn altijd gericht op de verbetering van de mobiliteit. In bijna alle gevallen gebeurt dit rustig en zonder pijn. Opvallend in de osteopathie is dat de therapeut vaak op andere plekken behandelt, dan waar de ‘pijn’ zit.

Om een voorbeeld te geven: buikkrampen bij een baby kunnen in de basis van de schedel worden veroorzaakt. Daar passeert namelijk een belangrijke zenuw die de buikorganen verzorgt. Ook kunnen lage rug- en nekklachten beiden komen door een probleem elders.

Omdat na behandeling het weefsel in mobiliteit is verbeterd, zal het lichaam beter gaan functioneren. Hierdoor verdwijnen in de meeste gevallen de klachten.