Vroege dementie groeit door ongezonde leefstijl

Foto dementie, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Explosieve toename van dementie. Nederland wacht een explosieve groei van het aantal dementerenden tussen de 50 en 60 jaar. Die is voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl. Dat verwachten vier hoogleraren van de VU en het VU medisch centrum in Amsterdam. Ze gaan samenwerken om het zwaar onderschatte probleem van obesitas en overgewicht onder jongeren aan te pakken.De vier hoogleraren leggen een rechtstreeks verband tussen een ongezonde leefstijl in de vroege jeugd en dementie. Deze ziekte wordt niet serieus genomen. In de eerste 25 jaar kun je het voor de rest van je leven verpesten, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.

Ouderdomsdiabetes

Volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en overgewicht, stijgt het aantal kinderen met ouderdomsdiabetes snel. Zij krijgen op betrekkelijk jonge leeftijd ziekten die normaal oudere mensen treffen. In 2025 zullen er 1,4 miljoen mensen met diabetes zijn, van wie 85 procent met overgewicht of obesitas. De kans dat zij gaan dementeren is relatief groot.Nederland telt 75 duizend kinderen met obesitas en een half miljoen kinderen met overgewicht. Dit aantal groeit. De gemiddelde leeftijd van patiënten met alzheimer is tussen de 70 en 80. De verwachte toename van het aantal vroeg dementerenden is een gevolg van een ongezonde leefstijl. Slechts 1 procent van de toename kan verklaard worden door erfelijke factoren. Het onderzoek naar dementie en obesitas staat nog in de kinderschoenen. Dementie is een terminale ziekte. Vanaf het moment dat de ziekte zich openbaart, leeft de patiënt nog zes tot twaalf jaar.

Sluipmoordenaar

De hoogleraren slaan de handen ineen om meer aandacht te krijgen voor preventie. Seidell noemt de foute leefstijl van jongeren een sluipmoordenaar, omdat al in die vroege jaren de hersenimpulsen grote schade ondervinden. De mening van de hoogleraren wordt onderschreven door Frank Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan Universitair Medisch Centrum Utrecht: Dit is een gigantisch probleem.Niet alleen in Nederland wordt een explosieve groei van dementerenden verwacht. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO publiceert morgen een rapport waarin tot 2040 wereldwijd een verdrievoudiging van het aantal dementerenden wordt voorspeld. De groei zit vooral in voormalige ontwikkelingslanden, waar de ongezonde westerse leefstijl is overgenomen en een forse toename van overgewicht en obesitas is geconstateerd. Ook de kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte neemt toe.

via Vroege dementie groeit door ongezonde leefstijl – Wetenschap & Gezondheid – VK.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.