Vrijheid – Big Pharma: 1-0

BIG PHARMA, DE GROTE EN MACHTIGE GENEESMIDDELENINDUSTRIE, VOERT SAMEN MET ANDERE STERKE PARTIJEN AL JAREN EEN BITTERE STRIJD TEGEN DE VITAMINE-INDUSTRIE

Big Pharma, de grote en machtige geneesmiddelenindustrie, voert samen met andere sterke partijen al jaren een bittere strijd tegen de vitamine-industrie. Onlangs hebben ze hierin een flinke tegenslag moeten incasseren, toen een Amerikaanse rechter oordeelde dat een fabrikant een algemene claim over de gezondheidseffecten van zijn product mag maken.

Die beslissing druist in tegen een aantal draconische nieuwe wetten die volgend jaar in heel Europa van kracht worden. Een Amerikaans kantongerecht (District Court) heeft een verbod nietig verklaard van de Food and Drug Administration (FDA) tegenover een fabrikant van selenium-supplementen, die op de verpakking wilde zetten dat dit mineraal het risico op kanker verkleint.

Kantonrechter Ellen Huvelle bevestigde de klacht van de Alliance for Natural Health USA en anderen, dat dit verbod van de FDA indruist tegen de vrijheid van meningsuiting zoals die is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet. Volgens de rechter was er geloofwaardig wetenschappelijk bewijs dat selenium een beschermende werking heeft tegen kanker, dus mag de fabrikant dat in zijn productpromotie gebruiken. Dit verrassende oordeel is een klap voor de Europese wetten die soortgelijke beperkingen zullen gaan opleggen voor de verkoop van vitaminen in Europa.

Onder deze Regulering van Voedings- en Gezondheidsclaims zullen fabrikanten geen algemene gezondheidsclaims meer mogen maken over hun vitaminen en voedingssupplementen. Rob Verkerk, directeur van de internationale Alliance for Natural Health (ANH International) zegt: ‘Het oordeel van de rechtbank in onze zaak tegen de FDA zal wat schokgolven tot over de Atlantische Oceaan doen komen. Wanneer de Europese autoriteiten hun regulaties gaan invoeren, dan zal de Europese consument de grootste verliezer worden. De preventie van ziekte door een goed voedingspatroon met de juiste voedingstoffen wordt dan in feite het raam uit gegooid.’

BRON: ANH persbericht 31 mei 2010

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.