,

Stress op het werk vergroot kans hartaanval met 23%

Foto stress, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Mensen die een stressvolle baan hebben waarin ze weinig te zeggen hebben kunnen daardoor 23% meer kans hebben op een hartaanval. Dit zeggen onderzoekers van de University College London. Werknemers die het gevoel hebben dat er veel druk op hen staat terwijl ze daar weinig aan kunnen doen zouden vaker een hartaanval krijgen dan mensen die minder stress ervaren.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. In het onderzoek werd de gezondheid van het hart in het algemeen gemeten van 200.000 werknemers in allerlei beroepsgroepen, van ambtenaren tot fabrieksmedewerkers. “Onze bevindingen wijzen erop dat werkstress samenhangt met een klein verhoogde kans op een hartaanval” zei Mika Kivimaki, die het onderzoek leidde.

Onderzoek werkstress

Eerder onderzoek toonde ook aan dat stress op het werk hartproblemen kan veroorzaken, maar de resultaten van onderzoeken spraken elkaar tegen. Daarom keek het onderzoeksteam van de UCL naar 13 studies uit Groot Brittannië, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland en Zweden en vergeleek de resultaten. Samengevoegd leverden de studies gegevens op van 1985 tot 2006.

Alle personen die meededen aan de studies vulden vragenlijsten in over hun werk, werkdruk, deadlines en keuzevrijheid. Geen van de deelnemers had een hartaanval gehad voor de aanvang van het onderzoek. De deelnemers werden over een gemiddelde periode van 7.5 jaar gevolgd. In deze periode werden 2.356 gevallen van hartproblemen vastgesteld. In deze gevallen ging het bijvoorbeeld om een opname door een hartaanval, of overlijden door een verstopping in de kransslagaders.

Verklein risico hartaanval

De onderzoekers concludeerden dat mensen met een stressvolle baan een hogere kans hadden op een hartaanval. Dit resultaat bleef overeind nadat rekening gehouden werd met factoren als levensstijl, leeftijd, sekse en de sociaal-economische achtergrond van de deelnemers.

Hoewel Kivimaki meldt dat werkstress verantwoordelijk is voor een ‘aanzienlijk deel’ van de hartproblemen van de werkende bevolking, zegt hij dat je beter kan stoppen met roken en meer kan gaan bewegen om het risico te verkleinen. Deze factoren hebben namelijk tien keer meer impact op de kans op hartziekten.

Bron Healthylives

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.