Relatie voeding en agressie bewezen

VOLWAARDIGE VOEDING NIET ALLEEN LEIDT TOT GEDRAGSVERBETERING MAAR OOK TOT BETERE SCHOOLPRESTATIES

Gert Schuitemaker heeft lang uitgekeken naar de uitkomsten van het Nederlandse onderzoek naar de invloed van voedingssupplementen op agressief gedrag bij jongvolwassen gedetineerden. In het tijdschrift Ortho, waarvan hij hoofdredacteur is, vroeg de apotheker twintig jaar lang aandacht voor het onderwerp voeding en agressie. In 2003 verscheen zijn boek Honger naar geweld. Hierin maakte hij, aan de hand van wetenschappelijke studies uit de afgelopen decennia, duidelijk dat volwaardige voeding niet alleen leidt tot gedragsverbetering maar ook tot betere schoolprestaties.

Aanleiding om dit boek te schrijven, was een opmerkelijk Brits onderzoek onder ruim tweehonderd jonge gedetineerden. Het grootste deel slikte dagelijks een multivitamine met mineralen en vier capsules met vetzuren. De overige gevangenen kregen een placebo. In de eerste groep nam het gewelddadig gedrag sterk af. Vooral het aantal ernstige overtredingen daalde spectaculair, inclusief de geweldsdelicten.

“De uitkomsten van het Nederlandse gevangenisonderzoek hebben de resultaten van het Britse onderzoek naar de relatie tussen voeding en agressie bevestigd”, zegt dr. Gert Schuitemaker over de resultaten van het onderzoek met voedingssupplementen. “Wij dringen aan op vervolgonderzoek.”

De Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie werd in 2002 door de redactie van Ortho getipt over dit onderzoek, dat een poosje daarvoor was gepubliceerd in de British Journal of Psychiatry (2002; 181(1): 22-28). Het artikel werd op verzoek toegefaxt, waarna de medisch adviseur van de dienst het Britse werk typeerde als “zeer interessant onderzoek, dat grondige studie verdient”. Het boek Honger naar Geweld leidde onder meer tot Kamervragen, waarmee de weg werd geëffend voor een Nederlandse variant van het Britse experiment. In januari 2006 ging het gevangenisonderzoek officieel van start. “We hebben anderhalf jaar moeten wachten, maar het geduld is beloond”, zegt Schuitemaker over de vandaag gepresenteerde resultaten. “Nu is gebleken dat ook híer gedetineerden minder agressief gedrag vertonen na gebruik van voedingssupplementen, is dringend vervolgonderzoek gewenst. Justitie zit op het goede spoor. Nu is het zaak door te pakken.”

Bron: Ortho

Zie ook: Voeding en gedrag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.