Omega-3-vetzuren verhogen kans op prostaatkanker???

Foto olijfolie, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Na het verschijnen van een artikel in een tijdschrift van het National Cancer Institute (Verenigde Staten),  verschenen in Amerikaanse en Ierse media nieuwsberichten met koppen als ‘Study shows Omega 3 supplements increase risk of prostate cancer’. Het gaat om een publicatie met als titel  “Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial“.

Berichten in media over relatie omega-3-vetzuren en prostaatkanker niet gegrond

Helaas heeft ook de Nederlandse pers zondagavond deze berichten overgenomen zonder de bron goed na te gaan. Het opvallende in deze publicatie is dat er nagenoeg géén significante associatie terug te vinden is en er, wegens methodologische beperkingen van de studieopzet, géén oorzaak-gevolg verband kan worden aangetoond tussen de inname van omega-3 vetzuren en het risico op prostaatkanker. De conclusie in dit artikel is daarom door de auteurs overdreven, de media doen daar nog een schepje bovenop.

In honderden studies is aangetoond dat omega-3 vetzuren positieve gezondheidseffecten hebben, zoals de ontwikkeling van hersenen en gezichtsvermogen van baby’s, het concentratievermogen, cognitieve functies, cardiovasculaire gezondheid, ontstekingen, etc. Ook op het gebied van prostaatkanker bestaan verschillende studies die juist een positief verband aantonen tussen omega 3 vetzuren en prostaatkanker. Klik hier voor het artikel op website kanker-actueel.  Al deze studies zijn de basis voor de aanbevelingen van de Gezondheidsraad, wetenschappers en gezondheidsprofessionals om de inname van omega-3 vetzuren te verhogen door gebruik van twee maal per week vette vis en/of omega-3 suppletie. Deze studie zal die aanbevelingen niet veranderen, evenals de overtuiging dat omega-3 supplementen veilig in gebruik zijn voor iedereen, waaronder ook kinderen. Klik hier voor een uitgebreide analyse en bespreking van deze studie (Engelstalig).

Onderzoeksresultaten

Regelmatig eten van vette vis (zie ook Omega-3 vetzuren – visolie) werkt significant remmend op prostaatkanker en maakt de tumoren minder agressief en vermindert preventief risico op prostaatkanker. Dit blijkt uit een vergelijkende studie met totaal ruim 900 volwassenen.

RESULTATEN: Verhoogde inname van LC n-3 (Omega 3- vetzuren) wordt sterk geassioceerd met een verminderd risico op agressieve prostaatkanker (Ptrend </= 0.0001). De OR (95% confidence interval) voor prostaat kanker vergeleken tussen de hoogste inname en de laagste inname van n-3 inname was 0.37 (0.25-0.54). De LC n-3 associatie was gemodificeerd door SNP rs4648310 (+8897 A/G), flanking de 3′ region van COX-2 (Pinteraction = 0.02). In detail, de gekoppelde associatie was zelfs nog sterker onder mannen met deze variant van SNP. Dit betekent dat de observatie dat mannen met lage LC n-3 inname en de variant rs4648310 SNP een  verhoogd risico op deze ziekte hadden  (OR, 5.49; 95% confidence interval, 1.80-16.7), welke risico dus werd verminderd door verhoogde inname van LC n-3.

1: Clin Cancer Res. 2009 Mar 24. [Epub ahead of print]

 

Link naar Artikel

Een leuke tegenhanger van nu.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.