Onze natuur
De aarde is onze geboortegrond en ons thuis. We zijn deel van de grote gemeenschap van leven. Ons individuele leven is verbonden met het leven van talloze andere levensvormen, en zo zijn zij verbonden met ons. Niets en niemand staat op zichzelf.
Indien we deze verbinding niet meer kunnen ervaren, verbreken we binnen onszelf de verbinding met de wonderlijke stroom van het leven, de natuur. Niet alleen leidt dat tot gevoelens van vervreemding en isolement, maar het opent ook de weg naar uitbuiting van de aarde, verlies van respect voor onze medemens en uitputting van onze eigen levenskracht.
Aldus Irene van Lippe-Biesterfeld op www.natuurcollege.com.

Biodiversiteit is behalve mooi, ook nuttig en noodzakelijk. Het zorgt niet alleen voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat, maar levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen verschaffen bestaanszekerheid en vormen de basis voor onze welvaart. Biodiversiteit draagt bij aan de kwaliteit van leven en het welzijn van mensen.
Door wereldwijde klimaatverandering, toename van consumptie, vervuiling, introductie van vreemde soorten, overexploitatie van natuurgebieden en natuurlijke hulpbronnen wordt de biodiversiteit ernstig bedreigd. Plant- en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Schone lucht, zuiver water, een vruchtbare bodem en een stabiel klimaat zijn niet langer vanzelfsprekend. Dit treft mensen in arme landen, omdat zij vaak direct afhankelijk zijn van wat de bossen en het land voortbrengen, maar het treft ook onszelf. Aantasting van biodiversiteit en uitputting van natuurlijke hulpbronnen bedreigt uiteindelijk het voortbestaan van alle mensen.
Daar moet verandering in komen! De Nederlandse overheid heeft duurzaam gebruik en meer kennis van biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen hoog op de agenda staan. Zij neemt initiatieven voor het ontwikkelen van effectief nationaal en internationaal beleid. Maar niet alleen de overheid is verantwoordelijk. Een doeltreffende aanpak van dit levensbelangrijke probleem is alleen mogelijk als overheid, burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties nauw met elkaar samenwerken.
Uit: http://www.biodiversiteit.nl/biodiversiteit-is-levensbelang
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!