Na behandeling kanker meer last van alledaagse klachten

AMSTERDAM – Onderzoekers van het NIVEL stellen in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Cancer dat mensen die zijn behandeld voor kanker vaker een bezoek aan de huisarts voor alledaagse klachten zoals rugpijn, buikpijn of infecties dan de algemene bevolking. Steeds meer mensen overleven kanker

Nu het aantal mensen dat kanker overleeft stijgt, zullen meer mensen op de langere termijn mogelijke gevolgen ondervinden van de behandeling. Pijn, vermoeidheid en concentratie- of geheugenproblemen die tijdens de behandeling ontstaan, kunnen tot meer dan vijf jaar daarna aanhouden. In landen met een sterke eerstelijnszorg, zoals Nederland en Engeland, kloppen deze patiënten hiervoor in eerste instantie aan bij hun huisarts. Deze patiënten blijken vaker naar de huisarts te gaan voor rugpijn, buikpijn of infecties dan de algemene bevolking. Dit is mogelijk te wijten aan de behandeling voor kanker, toegenomen bezorgdheid of beide.

Contact met de huisarts
Het aantal contacten met de huisarts vanwege chronische ziekten of psychosociale problemen is slechts licht hoger.”We hadden verwacht dat mensen die zijn behandeld voor kanker, vaker de huisarts zouden bezoeken met psychosociale problemen of angst voor terugkeer van de kanker”, stelt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar. “Maar dit blijkt nauwelijks een reden om de huisarts frequenter te bezoeken. Deze patiënten komen echter wél vaker bij de huisarts vanwege alledaagse klachten. Het is heel goed mogelijk dat dit toch komt door de behandeling voor kanker.

Klachten na behandeling kanker
“Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens uit het Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg LINH over het huisartsenbezoek tussen 2001 en 2010 van 1056 vrouwen met borstkanker, 419 mannen met prostaatkanker en 400 mensen met darmkanker. De onderzoekers keken naar de periode tussen twee en vijf jaar na de diagnose en vergeleken deze met patiënten zonder kanker uit dezelfde praktijken.

via Na behandeling kanker meer last van alledaagse klachten – De Nationale Zorggids.

Wellicht ook interessant: Omega-3-vetzuren verhogen kans op prostaatkanker?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.