Het einde van het Europese liberalisme

Onderzoeksfoto van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Verplichte vaccinatie luidt het gewelddadige einde van het Europese liberalisme in.

Dit stuk is vertaald. Origineel op Spiked: Door: Brendan O’Neill

Europa staat op een helling. Het is blindelings op weg gegaan naar iets dat erg op tirannie lijkt. Mensen in Oostenrijk die het Covid-vaccin weigeren zullen binnenkort gecriminaliseerd worden. Duitsland lijkt te volgen. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, vraagt ​​zich hardop af of iedere lidstaat hetzelfde zou moeten doen en overtreders van deze vorm van medicatie tot overtreders moeten maken.

In Italië wordt je in plaats van je vrijheid, van je levensonderhoud beroofd als je nee zegt tegen vaccinatie: Ongevaccineerde mensen mogen daar niet werken. In Griekenland moet iedereen boven de 60, de overheid 100 euro betalen voor elke maand dat ze ongevaccineerd zijn. (Alsof de Griekse regering, onder een hoedje met haar meesters in Brussel, de Griekse gepensioneerden al niet genoeg had verguisd.)

Protesten

De politie in Rotterdam opende het vuur op mensen die protesteerden tegen Covid-beperkingen. Drie raakten zwaargewond. Oostenrijkse agenten hanteerden wapenstokken en schilden tegen de duizenden die de straten van Wenen op gingen om nee te zeggen tegen verplichte vaccinatie. In Brussel, het zwarte, bureaucratische hart van het EU-project, werden waterkanonnen en traangas losgelaten op burgers die in opstand kwamen tegen vaccinatie-passen. De ironie ten top: In de Europese wijk van Brussel, het deel van Europa waar de moderne Europese gevoeligheid werd gesmeed door politici, experts en technocraten, slaan gewone mensen een slag voor de vrijheid. De heerschappij van dit zogenaamde nieuwe liberale continent echter, sloeg hen neer. Zelden is het getier uit het moderne Europa over ‘mensenrechten’ en ‘respect’ zo duidelijk ten toon gesteld.

Wat er op dit moment in Europa gebeurt, is ronduit angstaanjagend. We zijn wederom getuige van een nieuwe ronde van Covid-beperkingen. Deze zijn niet alleen beperkt tot de introductie van een nieuwe reeks noodmaatregelen, die volgens sommige mensen nodig zijn om de laatste Covid-golf en de aan de horizon op de loer liggende Omicron-dreiging af te wenden. Nee, we maken een huiveringwekkende herziening door van de hele relatie tussen de staat en het individu. In deze verhouding beroofd de staat het individu van het recht op soevereiniteit. Deze buitengewone machtiging, laat het zijn burgers instrueren wat er in hun lichaam moet worden geïnjecteerd. Op deze manier verliest het individu de autonomie over zichzelf. We zijn getuige van de gewelddadige dood van het Europese liberalisme en de geboorteweeën van een nieuw en diep autoritair tijdperk.

Ernstig

Velen lijken niet te erkennen hoe ernstig een ontwikkeling verplichte vaccinatie is. Zelfs degenen onder ons die pro-vaccinatie zijn, die blij zijn gevaccineerd tegen Covid-19, zouden met niets minder dan afschuw moeten kijken naar het voorstel dat het een overtreding zou moeten zijn om niet te worden gevaccineerd. Dat een burger een boete van duizenden euro’s moet krijgen als hij deze behandeling weigert. Een van de ideeën die in Oostenrijk worden besproken in de aanloop naar de verplichte vaccinatie-wet die in februari wordt ingevoerd, is dat burgers die vaccinatie weigeren voor een plaatselijke rechtbank worden gedagvaard. Als ze de dagvaarding twee keer negeren, riskeren ze een boete van 3.600 euro. Als ze de eis van de staat blijven negeren dat ze een medische behandeling krijgen die ze niet willen, krijgen ze een boete van 7.200 euro. Dit zijn levensvernietigende boetes. Er is nog geen sprake van het opsluiten van mensen die het vaccin afwijzen, maar de Oostenrijkse staat maakt glashelder dat het graag zijn macht zal gebruiken om de ongevaccineerden in armoede te drijven.

In Duitsland zijn de niet-gevaccineerde mensen reeds in detentie geweest – dat wil zeggen, de staat heeft de volledige kracht van de wet gebruikt om de bevolking te verdelen tussen degenen die de ‘juiste’ medische beslissing hebben genomen, en dus misschien wat kruimels van vrijheid genieten, en degenen die dat niet hebben gedaan (en verdienen op deze manier huisarrest). Nu zegt de vertrekkende kanselier Angela Merkel dat verplichte vaccinatie waarschijnlijk begin volgend jaar zal worden ingevoerd. Ursula von der Leyen lijkt te denken dat elke EU-lidstaat zijn burgers vaccinatie moet opdringen. Hoe ervoor te zorgen dat iedereen gevaccineerd wordt ‘moet worden besproken’, zei ze onlangs. We moeten ‘mogelijk nadenken over verplichte vaccinatie’, vervolgde ze. De 500 miljoen inwoners van de Europese Unie, van dit veronderstelde bastion van mensenrechten, deze politieke unie waarvan ons werd verteld dat ze nodig was om de waardigheid en vrijheid van moderne Europeanen te behouden, worden geconfronteerd met het vooruitzicht van een neo-imperiaal dictaat dat hen opdraagt ​​medische behandeling te krijgen of anders ernstige gevolgen ondervinden.

Voor Locke, net als voor andere grote Europese denkers wiens ideeën aanleiding gaven tot ons Verlichte continent, is het verlangen om een ​​individu te ‘redden’ geen goede reden om zich met zijn ziel of zijn lichaam te bemoeien. ‘God Zelf zal de mensen niet tegen hun wil redden’, schreef hij. Maar waar God ooit faalde, hoopt de EU te slagen. Waar zelfs de Almachtige ooit vreesde te treden, belemmerd door de kleine kwestie van de wil van de mens, van het recht van de mens om zijn eigen ziel en lichaam te besturen, zullen nu de bureaucratieën van het Europa van de 21e eeuw binnenstormen. Ze zullen de schijnbaar onbeduidende kwestie opzij schuiven van lichamelijke autonomie, zullen ze de rechten van zelfbestuur verwerpen waar generaties lang hard voor is gevochten, en mensen door brute wet overhalen om zich aan medische interventie te onderwerpen.

Vrijheid

Dit betekent het einde van de vrijheid zoals wij die kennen. Lichamelijke autonomie is de hoeksteen van zelfbestuur, en zelfbestuur is datgene dat vrijheid betekenis geeft. Als we niet genieten van de soevereiniteit over onze geest en ons vlees, dan zijn we op geen enkele zinvolle manier vrij. En het zal niet alleen de minderheid zijn van mensen die zich gedwongen voelen om het vaccin te ontvangen wiens vrijheid zal lijden onder dit nieuwe regime van staatsmacht over de bloedbanen, spieren en vlees van mensen – ieders vrijheid zal dat doen. Het staatsdictaat dat bepaalt dat alleen degenen die een bepaalde vorm van medische behandeling krijgen vrijheid zullen genieten, zal de vrijheid zelf afhankelijk maken van doen wat de staat wil dat je doet. Zelfs de gevaccineerden zullen geen echt vrije mensen in deze wereld zijn. In plaats daarvan zullen we de begunstigden zijn van de gunst van de staat, de genieters van kleine privileges, in ruil voor het feit dat we ermee instemmen een injectie te ontvangen. We zullen een vergunning van boven hebben om ons dagelijks leven te leiden. En we zullen weten dat die vergunning snel kan worden ingetrokken als we in de toekomst medische behandeling weigeren. De herdefiniëring van ‘vrijheid’, het afhankelijk maken van vrijheid van onderwerping aan de geneeskunde, zal de rechten van ons allemaal afknijpen – zowel gevaccineerd als ongevaccineerd.

Opvallend is dat er door de zogenaamde mensenrechtenlobby weinig verzet is tegen het voorgestelde nieuwe regime van gedwongen medicatie. Eurofielen, die ons hebben verzekerd dat de EU de grote moderne verdediger van de waardigheid van het individu is, zijn nu onhoorbaar ten tijde van deze staatsbedreigingen. De EU steekt een kaars op voor de moderne principes van rechten en respect. Het Europese liberalisme sterft uit, de Europese Unie groeit uit als een zetel van extreem autoritarisme, en de toekomst van dit continent ziet er erg onzeker uit.

Brendan O’Neill is de belangrijkste politieke schrijver van spiked en gastheer van de spiked-podcast, The Brendan O’Neill Show. Vind Brendan op Instagram: @burntoakboy

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.