,

Lactose intolerantie vaak oorzaak klachten

Granen en lactose overbodig, aldus Groningse professor!

Het Voedingscentrum vertelt ons dat zuivel een belangrijke bron is voor eiwit en mineralen zoals calcium en B-vitamines. De laatste tijd horen we echter steeds meer geluiden dat lactose eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons is als we al die jaren hebben gedacht. Onderzoekers zoals de Amerikaanse dr. Campbell beweren dat melk juist ongezond is en hij heeft in zijn onderzoeken het consumeren van melk gelinkt met lactose intolerantie, sommige soorten van kanker en andere ziekten.

Verhoogde kans op borst- en prostaat kanker

Een vergelijkend onderzoek uit 1989 liet zien dat in Europa, twee gebieden met een hoog ratio melkconsumptie, Scandinavië en Nederland, ook een hoog ratio van gevallen van borstkanker had. Data van een 11 jaar durend onderzoek geeft een mogelijke link weer tussen zuivelconsumptie en een verhoogd risico voor prostaat kanker.

Gebaseerd op vragen over het dieet van de 20.000 mannen vonden de onderzoekers een kleine verhoging van het risico voor prostaat kanker bij mannen die meer zuivelproducten consumeerden. De onderzoekers geloofden dat de reden hiervoor zou kunnen liggen in de calcium dat gevonden wordt in zuivel producten. Hormonen en andere stoffen Een ander veelgehoord tegenargument voor de consumptie van zuivelproducten is het gebruik van Bovine Recombinant groeihormoon (RBGH) bij de koeien. Dit hormoon wordt gebruikt om de hoeveelheid melkproductie in koeien te verhogen.

Steeds meer onderzoek

Alle stoffen die een koe binnen krijgt hebben kans om ook in de melk te komen. Daardoor kan melk vervuild zijn en kan dit hormoon weer teruggevonden kunnen worden in de melk, samen met andere medicijnen of antibiotica die de koeien kunnen krijgen om de effecten van het groeihormoon tegen te gaan. In Europa is het gebruik van RBGH bij koeien echter niet toegestaan en melk van koeien die zijn behandeld met hormonen mogen niet worden ingevoerd in Europa. De gehaltes van andere stoffen worden gecontroleerd en blijven onder de veiligheidsnormen. Koeien die antibiotica hebben gekregen worden voor een bepaalde tijd apart gemolken zodat die melk niet kan worden verkocht. Er worden standard getest op antibiotica in de melk die wordt opgehaald door de boer; de melk mag alleen mee als er geen resten van antibiotica zijn aangetroffen.

Biologische melk bevat standaard geen pesticiden, hormonen of antibiotica. Jonge kinderen die exclusief biologische zuivel binnen krijgen hebben minder kans op het krijgen van allergieën, astma en eczeem, dit volgens een onderzoek van het Louis Bolk Instituut in Nederland.

9 Jaar onderzoek in Groningen

Terwijl de tegenargumenten m.b.t. hormonen, antibiotica en dergelijke misschien nauwelijks van toepassing zijn, is het wel degelijk een feit dat de meeste volwassenen een lactose-intolerantie hebben. Mensen drinken als enige het melk van andere dieren. Mensen zijn de enige volwassen zoogdieren die melk drinken. Heb je ooit een volwassen koe bij een andere koe melk zien drinken?

Prof. Dr. Muskiet van het Universitair Medisch Centrum Groningen (die reeds 9 jaar onderzoek doet naar het gebruik van granen en zuivel door de mens) stelt dat wij als oermens helemaal geen melk dronken. “De mens komt van oorsprong uit Afrika. Probeert u daar maar eens een wilde koe te melken!”. Genetisch gezien zouden we niet zijn gemaakt voor het drinken van melkproducten.

Meer over Diagnostiek in de Osteopathie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.