Het prikkelbare darm syndroom (PDS)
Bij PDS vinden we drie typen patiënten: een groep met overwegend obstipatie, een groep met overwegend diarree en een groep die obstipatie én diarree heeft. 5%-15% van de bevolking lijdt aan PDS. En twee keer zoveel vrouwen als mannen heeft het.
Symptomen
Mensen met PDS hebben regelmatig buikpijn, obstipatie, diarree of een combinatie, een opgeblazen gevoel, krampen of last van gasvorming. Soms voelen ze zich beter na de stoelgang.
Diagnose
Bij jongere mensen is meestal een eenvoudig klinisch onderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten voldoende. Bijkomende onderzoeken (röntgenfoto, bloedonderzoek, endoscopie) zijn meestal niet nodig. Aanvullend onderzoek is meestal nodig:
- – als je ouder bent dan 50
- – de klachten zeer recent zijn ontstaan
- – je met name diarree hebt
- – je mogelijk lactose-intolerantie hebt
- – de symptomen ’s nachts voorkomen
- – bij erfelijkheid (als er darmkanker in je familie voorkomt)
- – je bloedarmoede hebt of bloed in de stoelgang
Behandeling
Er is geen vaste behandeling. Soms kan het eten van vezels zoals in groenten en fruit helpen. Ook meer bewegen of ontspannings- en hypnotherapie kunnen klachten verlichten. Soms kan de pijn minder worden door het nemen van een antispasmodicum (een ‘darmspierverslapper’) en gelijkwaardige producten. Ook wordt er wel eens een antidepressivum in een lage dosering gegeven maar deze behandelingen worden steeds onder strikte begeleiding van een arts uitgevoerd. Verder zijn bepaalde probiotica veelbelovend bij PDS.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!