Baby’s met handen laten eten voorkomt overgewicht

Osteopaat in Amsterdam, behandelt baby kind en volwassenen

Wanneer baby’s en peuters zelfstandig met hun handen eten, zijn ze geneigd om later gezondere voedingspatronen aan te houden dan hun leeftijdsgenoten die met de spreekwoordelijke paplepel gevoed werden.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in het British Medical Journal. De studie is gebaseerd op de eetgewoonten van 155 kinderen van 20 maanden tot 6,5 jaar oud, en steunt op een vragenlijst die de ouders moesten invullen. 92 van de kinderen stopten zelf met hun vingers kleine stukjes vaste voeding in de mond. De overige 63 baby’s werden gevoed volgens de traditionele methode: van het eten wordt een papje gemaakt dat met de lepel wordt toegediend.

Eten

De onderzoekers stelden vast dat baby’s die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De andere kinderen neigden eerder naar met suiker gezoete producten, hoewel zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenen en fruit te eten kregen. De wetenschappers menen dat het aanbrengen van koolhydraten in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht wekt voor de textuur van voeding, wat verloren gaat bij puree. Ook zijn pasta en brood eenvoudigweg makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen, zoals vlees.

Met lepel gevoed vaker zwaarlijvig

Overigens bleek dat in de groep die gevoed werden met een lepel acht kinderen zwaarlijvig waren. Onder de kinderen die zelfstandig aten was slechts eentje zwaarlijvig. Dat verschil kan volgens de onderzoekers niet uitgelegd worden door het geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren.

‘Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding. Dat heeft gevolgen voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in onze hedendaagse samenleving,’ aldus de wetenschappers.

via ‘Baby’s met handen laten eten voorkomt overgewicht’ – Wetenschap & Gezondheid – VK.

Lees meer over Osteopaat en baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.