ecilogoWe leven in een wereld waarin de ‘omvangrijke, langdurige en ernstige schade aan het milieu’ (Art 8.2 Rome Statuut) in tijden van oorlog een misdaad is, maar waarin het bedrijven vrij staat om het milieu te vernietigen zonder juridische gevolgen in tijden van vrede. Het is tijd om deze wet aan te passen en een eind te maken aan deze paradox. STEM!!

DE WET OP ECOCIDE

End Ecocide in Europa is een grass-roots initiatief ter bescherming van eco-systemen. De aarde als geheel vormt een eco-systeem, waarbinnen kleinere en met elkaar in verbinding staande eco-systemen functioneren (zoals een bos, oceaan, of een stad). Wij zijn als mens onderdeel van deze eco-systemen, en net als al het andere leven, ervan afhankelijk (denk aan schoon water, gezonde lucht, en een vruchtbare bodem voor voedselproductie).

Om eco-systemen te beschermen, moeten ernstige gevallen van vernietiging van het milieu worden erkend als een misdrijf en moeten verantwoordelijken ter verantwoording kunnen worden geroepen. Dit misdrijf – het vernietigen van het milieu – heeft een naam: Ecocide.

Ecocide is gedefineerd als de ‘aanzienlijke schade aan, vernietiging van, of verlies van ecosystemen van een bepaald gebied’. Wij eisen directe strafrechtelijke aansprakelijkheid van diegenen die verantwoordelijk zijn voor (het plegen van) ecocide, zowel voor individuen (zoals bijvoorbeeld beleidsmakers in de politiek en het bedrijfsleven) en bedrijven. De voorgestelde Ecocide richtlijn geldt voor vijf gevallen: Ecocide gepleegd op Europees grondgebied, door bedrijven die in de EU zijn geregistreerd, of door EU-burgers, evenals de invoer van goederen of diensten die voortkomen uit activiteiten die leiden tot/hebben geleid tot ecocide in de EU en de financiering van ecocide door EU-banken (banken gevestigd in de EU) of financiële instellingen.

WAAROM WE DEZE NODIG HEBBEN

  • Om één wet te hebben die een einde brengt aan verschillende types van milieu vernietiging.
  • Om beslissingsmakers rechtstreeks verantwoordelijk te stellen.
  • Om de biodiversiteit te behouden en te beschermen.
  • Om volledige ecosystemen te beschermen, niet enkel individuele elementen zoals bodem, lucht, fauna & flora.
  • Om de overgang naar een groene economie te stimuleren.
  • Als eerbewijs van onze plicht ten opzichte van de komende generaties.
  • Om bij te dragen aan een koers kentering die de aarde zijn eigen rechten geeft.

Bekijk de video voor een verduidelijking.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.