,

gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte

Ben jij eigenlijk wel gezond?

Wetenschappers komen met een nieuwe definitie voor gezondheid. Een goede reden om vandaag nog eens even te checken of jij onder het gezonde deel van de wereldbevolking valt.

Al jarenlang heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een duidelijke definitie voor gezondheid. Gezondheid is een toestand van compleet welbevinden. Een gezond mens is niet alléén fysiek gezond, maar er is ook sprake van een geestelijk en sociaal welbevinden. Onderzoeker Machteld Huber vindt het een definitie die niet langer voldoet. Ze wijst erop dat volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie praktisch iedereen een patiënt is die doorlopend behandeling nodig heeft. En dus is het tijd voor een nieuwe definitie van gezondheid. Eentje die past in deze tijd.

Nieuwe definitie

In samenwerking met de Gezondheidsraad en ZonMw komt Huber – na gedegen onderzoek – met een nieuwe definitie van gezondheid. En die luidt:

[iconbox title=”Nieuwe definitie:” icon=”Megaphone.png”]Gezondheid als het vermogen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.[/iconbox]

“Het verschil met de WHO-definitie is dat in dit concept de potentie benadrukt wordt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte,” vertelt Huber. “Daarbij zijn persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven net zo belangrijk.”

Zes dimensies

Volgens Huber is de nieuwe definitie van gezondheid te verdelen in zes dimensies:

  1. lichamelijke functies,
  2. mentale functies en beleving, de
  3. spirituele/existentiële dimensie,
  4. kwaliteit van leven,
  5. sociaal-maatschappelijke participatie en
  6. dagelijks functioneren.
Foto interne geneeskunde, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Foto interne geneeskunde, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Uit het onderzoek van Huber blijkt dat beleidsmakers, onderzoekers en artsen doorgaans vooral naar de lichamelijke functies kijken, terwijl patiënten doorgaans alle dimensies even belangrijk vinden. “Doordat de nadruk ligt op veerkracht en eigen regie, voelen patiënten zich in hun kracht aangesproken en niet uitsluitend benaderd als zieke. Voor deze groep zijn sociale participatie en zingeving minstens zo belangrijk als aandacht voor hun fysieke klachten.” Artsen moeten dat ook in gaan zien.

De komende jaren zal de nieuwe definitie van gezondheid op steeds meer plekken opduiken en de zorg zal daar ook op worden toegespitst, aldus MwZon.

Bron: http://www.scientias.nl/definitie-van-gezondheid-luidt-vanaf-vandaag-anders/

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.