Darmflora beïnvloedt hersenfunctie

Foto hersenen in de buik, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Onderzoekers uit Los Angeles (UCLA) vonden dat regelmatige consumptie van yoghurt met probiotica van invloed is op de hersenfunctie. De studie vond dat veranderingen in darmflora van invloed was op de activiteit van bepaalde hersengebieden, zowel in rustfase als bij activiteit.

osteopaat amsterdam

Het was al bekend dat de hersenen signalen uitzenden naar de darmen, dit verklaart ook waarom stress en andere emoties bijdragen aan maag-darmklachten. De UCLA-onderzoekers hebben nu aangetoond dat er ook een omgekeerde communicatie is, vanaf de darmen naar de hersenen.

Probiotica

In een kleine studie werden 36 vrouwen van 18 tot 35 jaar ingedeeld in drie groepen: een groep met probiotica yoghurt, een groep met identieke yoghurt zonder probiotica en een groep zonder yoghurt. De probiotica bestond uit Bifidobacterium animalis subsp Lactis, Streptococcus thermophiles, Lactobacillus bulgaricus en Lactococcus lactis subsp Lactis.

Functionele MRI scans werden gemaakt voor en na de 4-weekse studie, in zowel rustfase als bij activiteit. De activiteitfase bestond uit een emotieherkenning test waarbij foto’s van gezichten met dezelfde emotie bij elkaar moesten worden gezocht. Voor deze methode was gekozen omdat in voorgaand dieronderzoek was aangetoond dat darmflora van invloed is of het emotionele gedrag.

Darmflora

Uit de resultaten bleek dat bij de vrouwen die geen probiotica yoghurt hadden gekregen een vermindering van activiteit werd gezien in de insula (hersendeel waar interne signalen, zoals van de darm, worden verwerkt) en de somatosensorische hersenschors (hersendeel waar lichaamssensatie wordt verwerkt) tijdens actieve fase. Voorts werd gezien dat de vrouwen die wel een yoghurt product kregen een uitgebreider netwerk hadden tussen de emotionele, cognitieve en sensorische hersendelen. In de rustfase bleek er bij de vrouwen mét probiotica yoghurt een grotere verbinding te zijn tussen de hersenstam en cognitieve gebieden in de prefrontale hersenschors.

Bron: Tillisch K et al. Consumption of fermented milk product with probiotic modulates brain activity, Gastroenterology. 2013 Jun;144(7):1394-401

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

uit: http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/nieuws/actueel-nieuws/darmflora-beinvloedt-hersenfunctie.html

2 antwoorden
 1. Karlien Robbe
  Karlien Robbe zegt:

  Hallo,
  weet iemand waar ik terecht kan voor een onderzoek naar de juiste bacteriële samenstelling
  in functie van reumatoîde arthritis?
  Er is recent al aangetoond dat de bacterie prevotella copri een boosdoener is maar waar
  worden patienten ingeschakeld?

  Beantwoorden
  • Roelof
   Roelof zegt:

   Ik denk dat je het beste een othomoleculair arts kan raadplegen. RA is een complexe aandoening waarbij je op meerdere fronten tegelijk aan de slag zou kunnen gaan. In de orthomoleculaire geneeskunde kijkt men naar bloedsamenstelling, ontlasting, haar, speeksel, etc. Maar wellicht is het ook zinvol om eens te kijken of je bindweefsel goed bewegelijk is (en dat kan een osteopaat vrij goed beoordelen).

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.