Poep als medicijn

Poep als medicijn

Er zitten tien keer zoveel bacteriën in onze darm als cellen in ons hele lichaam. De samenstelling van deze darmbacteriën is bepalend voor onze gezondheid. Dik, ziek of depressief? Geef je darmbacteriën de schuld! Een kuur met andermans poep kan uitkomst bieden. In de bijlage hoor je Annick Hartstra over poeptransplantatie. Zij doet onderzoek in het AMC over dit onderwerp. Verder nog een aantal namen om te ‘googelen’:

Jeroen Raes
Jeroen Raes werkt bij het VIB, het life sciences onderzoeksinstituut van de Vrije Universiteit Brussel. Hij is bio-informaticus en draagt in zijn lab een steentje bij aan het International Human Microbiome Project. Dit project poogt het genetische karakter van alle micro-organismen die de mens meedraagt in kaart brengen. In Raes’ lab werd ontdekt dat mensen op basis van hun darmflora grofweg in te delen zijn in drie verschillende typen.

Willem de Vos
Willem de Vos is microbioloog en verbonden aan het Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Samen met andere wetenschappers bestudeert hij specifieke darmbacteriën bij gezonde mensen. Hieruit blijkt dat er een zeer nauwe band is tussen darmflora de fysieke gesteldheid van haar gastheer.

Max Nieuwdorp
Max Nieuwdorp is internist aan het AMC in Amsterdam. Hij onderzoekt het effect van poeptransplantaties bij mensen met chronische diarree. Daarnaast transplanteerde hij poep van dunne mensen naar mensen met obesitas.

P’ng Loke
P’ng Loke is parasitoloog aan de New York University. Hij is hoofd onderzoek van het Loke Lab waar ze onderzoeken hoe de immuunreactie gereguleerd kan worden met worminfecties. Hij bestudeert mensen die zich hebben laten infecteren met zweepwormen en de positieve effecten die deze infectie kan hebben voor mensen met chronische darmontstekingen.

Maria Yazdanbakhsh
Maria Yazdanbakhsh is sectiehoofd van de Leiden Parasite Immunology Group. Het onderzoek daar richt zich op parasiet-gastheer interacties van belangrijke parasitaire ziekten zoals malaria en wormeninfecties als schistosomiasis en filariasis.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.