Foto bacteriën, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

Inwoners van het noordelijk halfrond hebben een groter aandeel van bepaalde darmbacteriën die gerelateerd zijn aan obesitas.

Er werden gegevens gebruikt van zes eerder gepubliceerde studies. Het betrof 1020 personen van 23 verschillende bevolkingsgroepen in Afrika, Europa, Noord en Zuid Amerika en Azië.

Het aandeel van zogenaamde Firmicutesbacteriën bleek groter bij inwoners van noordelijk gelegen landen, terwijl het aandeel van Bacteriodetesbacteriën bij deze personen kleiner was. Juist deze samenstelling van de darmflora is gerelateerd aan obesitas. Tevens bleek dat de darmflora van Afro-Amerikanen meer gelijkenis vertoonde met de darmflora van Noord-Amerikanen en Europeanen dan met die van inwoners van het Afrikaanse continent.

Mogelijk speelt de darmflora een cruciale rol bij de aanpassing aan de leefomgeving. Zo blijkt dat Firmicutesbacteriën in staat zijn veel energie te halen uit de voeding. Dit was in het verleden misschien noodzakelijk om in een koud klimaat te overleven.

Bron: Suzuki TA, Worobey M. Geographical variation of human gut microbial composition. Biol Lett 2014; 10(2):20131037

13 antwoorden
   • Roelof
    Roelof zegt:

    Kennelijk zijn het niet alleen de bacteriën die onze vrienden zijn:

    Lintwormen maken ratten immuun voor hersenontstekingen
    Pasgeboren ratten met lintwormen in hun darmstelsel, blijven gespaard van hersenontstekingen en geheugenproblemen wanneer ze een dosis bacterieel endotoxine krijgen. Een al even opmerkelijk fenomeen is dat pasgeboren ratten ook beschermd zijn wanneer de moeder drager was van een lintworm tijdens de dracht. Volgens wetenschappers van de Duke University geven hun experimenten nieuwe perspectieven om de ziekte van Alzheimer, autisme en depressie te voorkomen. (Uit: AT&A)

    Beantwoorden
 1. ShaneeQ
  ShaneeQ zegt:

  Heel Opmerkelijk en machtig interessant dat onderzoek over lintwormen. Wellicht zijn die in de toekomst ook inzetbaar bij de mens ter voorkoming van allerlei aandoeningen. Kunnen die voor de gezondheid schadelijke vaccinaties waar oa zware metalen (oa kwik) inzitten worden afgeschaft! Onderhoud een innige relatie met uw wormpopulatie en bacteriën en blijf gezond!? ;-) Wordt vervolgd

  Beantwoorden
 2. Roelof
  Roelof zegt:

  Hier nog een stuk uit een email die ik ontving (weliswaar uit een webshop voor suplementen, maar toch…):

  Een gezonde darmflora is het behoud van een goede lichamelijke en mentale gezondheid. Microbiologen begrijpen de veelzijdige uitkomsten van darmbacteriën op de gezondheid steeds beter.
  Twintig jaar geleden had nog niemand van probiotica en het belang van een gezonde darmflora gehoord, tegenwoordig is bijna niets zo onderzocht als het effect van darmbacteriën op de gezondheid. Dat probiotica wereldwijd ingeburgerd raken in de voedingsrichtlijnen is niet zo verrassend.
  Micro organismen helpen bij de afbraak van voeding in de darmen en zijn cruciaal bij de opname van voedingsstoffen. Recente studies tonen dat ze ook erg belangrijk zijn in de versterking van het immuunsysteem, niet zo vreemd als je bedenkt dat het grootste deel van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt. Vanuit de darmen communiceert het met de rest van het lichaam. (…)
  Ook prebiotica hebben een goede uitwerking en zorgen voor de groei van vriendelijke kolonies in de darmen, waardoor de groei van pathologische bacteriën geremd wordt. Uien, knoflook, zuurkool, artisjokken, witlof en prei, eet ze, en ze werken voor je. Ze minimaliseren ontsteking en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen.
  Zelfs levers die door alcohol beschadigd zijn, hebben baat bij probiotica. Dit bleek uit onderzoek van de Northern State Medical University in Russia en the University of Louisville School of Medicine. Drinkers kregen 5 dagen lang probiotica en reeds in deze korte tijd was de hoeveelheid leverenzymen verminderd.

  Beantwoorden
 3. ShaneeQ
  ShaneeQ zegt:

  De gezonde darm(flora) als centraal besturingsmechanisme van een gezond leven!? Probably YES!

  En mbt Straffe drinkers: die moeten dus profylactisch dagelijks wat probiotica gebruiken ter voorkoming van lever beschadiging!

  TIP:
  Google eens op darmflora en zuurkoolsap! Wat een wondermiddel!
  Bijna een snake-oil-cures-all-remedy… :-)

  Beantwoorden
  • Roelof
   Roelof zegt:

   Goed idee zeg, zuurkoolsap! Ik denk trouwens dat veel rauwe groente wel een bijdrage kan leveren aan een goede darmflora. Maar wat dacht je van (rechtsdraairende) yoghurt, kefir (melk of water) om de dag mee te beginnen?
   Natuurlijk suikers en gist vermijden en zorgen voor een mobiele darm (sport en/of osteopaat.

   Beantwoorden
 4. ShaneeQ
  ShaneeQ zegt:

  Die rechtsdraaiende yoghurt (biogarde) heeft een enorme verandering teweeggebracht in de verstoorde darmfunctie van mijn zoon (continue diarree) toen we overstapten naar flessenvoeding (pap van koemelk). Drama. De specialist stelde uiteindelijk voor biogarde te gebruiken ipv melk.
  De uitdrukking op dat smoeltje toen hij dat de eerste keer kreeg… was onvergetelijk.
  Hij nam een slok, stopte meteen met drinken. KEEK me een paar seconden dodelijk verbaasd aan… (een bijna WTF moment… ik hield mijn adem in!) en godezijdank, hij dronk daarna probleemloos zijn flesje leeg. Pfffff. :-)
  Diarree hield daarna acuut op!

  Die hele schijf van 5 moet waarschijnlijk op de schop. Zal niet zonder slag of stoot gaan, want de multinationals hebben een dikke vinger in de pap v/d voedingsindustrie en de Stichting Voedingscentrum Nederland is hun mondstuk…

  Veel rauwe groente… ben daar nog niet geheel van overtuigd we hebben geen schapen/koeien darmstelsel :-) maar het paleo-dieet biedt wellicht uitkomst. Schijnt bevorderljk te zijn voor het herstel van de verstoorde darmfunctie.

  Ben het ermee eens dat ook de osteopathie een grote bijdrage levert bij het versoepelen van disfunctionele (verkleefde) darmen.
  Ik neem maar weer een glas zuurkoolsap en Proost op de gezondheid vd darmen!

  Beantwoorden
  • Roelof
   Roelof zegt:

   Ja, koemelk aan een baby. Dat is toch wat hé? Het is eigenlijk niet eerlijk: een kalf heeft 4 magen om dat product te verteren. Onze baby’s moeten dat spul verteren met maar 1 maag. Vragen om problemen. Ik ga binnenkort een lijst posten met babyvoeding die de vertering ontziet.

   Beantwoorden
 5. ShaneeQ
  ShaneeQ zegt:

  Nou…. dat baby-koetje verwerkt de melk uitsluitend in de lebmaag.
  De rest v/d magen doen nog niet mee.

  Door mijn innige vriendschap met Google vond de volgende informatie.
  Ben weer helemaal bij (en jij ook!)
  ;-)

  “Een pasgeboren kalf heeft het complexe herkauwers-systeem nog niet voor de spijsvertering en het is daarom niet in staat om planten te verteren. Deze functie moet nog worden ontwikkeld. In de eerste paar weken van het leven van het kalf is de spijsvertering vergelijkbaar met andere, niet herkauwende, dieren.
  Het enige deel van de maag (van 4 compartimenten) dat actief is, is de lebmaag. Als een kalf melk drinkt, is de slokdarmsleuf in een zodanige wijze gevormd dat de melk door een soort goot stroomt. Alleen de lebmaag is in staat om melk verteren en dat is een van de redenen dat kalveren problemen kunnen krijgen met de spijsvertering.

  Vanwege het feit dat de lebmaag het laatste deel van de vier componenten van de maag is, moet de melk de andere compartimenten passeren zonder er in te lopen. Als de melk in de pens stroomt blijft het daar en zal beginnen te verrotten. De melk kan in de pens stromen als de slokdarmsleuf niet goed werkt.”

  >>> Benieuwd naar jouw lijst met goed verteerbare babyvoeding.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.