Botontkalking door melk? – Osteopathie Amsterdam

AMERIKAANSE ONDERZOEKERS GEVEN AAN DAT EEN HOGE MELKCONSUMPTIE JUIST BOTONTKALKING VEROORZAAKT

De Gezondheidsraad bracht een advies uit waarin extra kalkconsumptie niet wordt aangeraden in de strijd tegen botontkalking. Bij de vertering van melk komt kalk vrij. Hoe belangrijk is dan melk voor ons?

De Raad legt juist de nadruk op het belang van vitamine D, dat de kalkopname moet bevorderen. Iemand die veel beweegt, regelmatig buiten komt (zonlicht levert vitamine D) en via een gevarieerd dieet genoeg calcium binnenkrijgt, zal een hogere botdichtheid hebben dan iemand die weliswaar drie glazen melk per dag drinkt, maar altijd binnen zit. De gemiddelde Nederlander krijgt voldoende calcium binnen. Zelfs jongeren, van 16 tot 18 jaar, krijgen dagelijks méér calcium binnen dan strikt noodzakelijk is. Meisjes krijgen 908 milligram kalk binnen en jongens 1095 milligram, terwijl 700 à 900 milligram wordt aanbevolen.

Amerikaanse onderzoekers geven aan dat een hoge melkconsumptie juist botontkalking veroorzaakt. De Harvard Medical School heeft twaalf jaar lang de melkconsumptie van 121 duizend Amerikaanse verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk (of meer) dronken liepen 45 procent meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken.

Bovendien is de melk verontreinigd met dioxinen en pcb’s. Het gaat slechts om kleine hoeveelheden, maar volgens de consumentenbond is er reden tot zorg.

Bron: De Volkskrant

Zie ook:  Melk de witte sloper   Opgeblazen gevoel door melk?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.