Besparen op zorgverzekering in 2014?
Als wilt besparen op je zorgverzekering in 2014, dan zijn er drie belangrijke items die je moet evalueren:
- De zorgaanbieder
- Het eigen risico
- De aanvullende verzekering
Alle drie de items zullen worden kort besproken, zodat je wellicht een besparing op je zorgverzekering in 2014 kunt realiseren.
De Zorgaanbieder
Overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar kan al snel geld besparen. Uit onderzoek blijkt dat internet zorgverzekeraars tot 10% goedkoper zijn. Bij deze verzekeraars kan je zelf je zorgnota digitaal indienen. Daardoor zijn er minder werknemers nodig en kunnen de kosten van de zorgverzekering omlaag.
Het vergelijken van de basisverzekering laat al grote verschillen in prijs zien, terwijl de inhoud van de basisverzekering wettelijk is bepaald door de overheid. Wel kan er verschil zitten in de service. Ook is er verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis.
Voor voor wat betreft de dekking van de basisverzekering geldt: u kunt minder betalen terwijl de dekking gelijk blijft.
[box type=”info” size=”large”]Het is overigens niet verplicht om de basisverzekering en de aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten. Slechts enkele duizenden mensen doen dit.[/box]
Het eigen risico
Als je weinig gebruik maakt van zorg en je verwacht dat dit in 2014 niet anders zal zijn, dan is het wellicht verstandig om je eigen risico te verhogen. Daardoor gaat het risico voor de zorgverzekeraar omlaag, waardoor zij een lagere premie aan je vragen. Dit kan oplopen tot 300 euro op jaarbasis als je kiest voor het hoogste eigen risico.
[box type=”info”]Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft een hoger eigen risico. Meer mannen dan vrouwen kiezen een hoger eigen risico. Ook kiezen jongeren eerder voor een hoger eigen risico dan ouderen.[/box]
Belangrijk is dat je op het moment dat je wel zorg nodig hebt dat onder het eigen risico valt, voldoende spaargeld aanwezig is om alsnog de kosten te kunnen betalen.
[quote style=”boxed”]De kosten van de huisarts, verloskundige zorg, kraamzorg en tandheelkundige zorg voor jongeren tot 18 jaar vallen niet onder het eigen risico. Ook de kosten die gedekt worden door de aanvullende verzekering vallen niet onder het eigen risico.[/quote]
De aanvullende verzekering
Het overgrote deel van de Nederlanders met een zorgverzekering zijn aanvullend verzekerd, bijna 85%. Gemiddeld kost een aanvullende verzekering 304 euro per jaar. Het prijsverschil is echter groot. Zo zijn er aanvullende verzekeringen voor vier euro per maand, maar ook polissen die honderden euro’s per maand kosten. Zorgverzekeraars mogen de aanvullende verzekeringen en de prijs zelf samenstellen. Dit maakt het vergelijken een stuk moeilijker.
De eerste vragen die je jezelf moet stellen zijn: heb ik een aanvullende verzekering? Heb ik de afgelopen jaren kosten gedeclareerd uit mijn aanvullende verzekering? Zo ja, hoe hoog waren die kosten in vergelijking met mijn premie?
Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten aan die ook zorg bevatten die niet iedereen gebruikt. Heb je de afgelopen jaren nauwelijks beroep gedaan op de aanvullende zorgverzekering, dan is het verlagen van de dekking of wellicht zelfs stoppen met de aanvullende verzekering een overweging waard. Als je in 2014 kosten maakt die voorheen onder je aanvullende verzekering vielen, dan moeten deze wel zelf betaald worden.
Voor de osteopathie geld nog steeds: het gemiddeld aantal behandelingen ligt zo rond de 3. Dat betekent dat er bij bezoeken aan de osteopaat gemiddeld onder de driehonderd euro per jaar word gedeclareerd voor de behandelingen. Binnenkort komt de NVO met een overzicht van vergoeding voor de osteopaat per zorgverzekeraar.
En de tandartsverzekering?
Dit is ook een aanvullende verzekering. Sommige zorgverzekeraars stoppen de dekking van tandartskosten in hun aanvullende verzekering, anderen hebben er aparte verzekeringen van gemaakt. Tandartsverzekeringen hebben vaak een maximale vergoeding. Kosten boven deze vergoeding moet je zelf betalen. Informeer altijd naar de voorwaarden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Over het algemeen geldt voor de tandartsverzekering (en andere verzekeringen): maak je weinig gebruik van een verzekering en kunt je de kosten zelf dragen, dan is het verstandig om de kosten zelf te betalen in plaats van de kosten te dekken met een verzekering.
“besparen op zorgverzekering”
Met dank aan http://www.zorgverzekering-2014.net
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!