Alternatief is een goede geneeskunde
Vincent Hesselink heeft een praktijk voor orthomanuele geneeskunde in Joure. Hij is een enthousiast voorvechter van integrative medicine in Nederland. Dit artikel is gepubliceerd in Ode september 2012.
Integratie van reguliere en aanvullende geneeskunde verdient politieke prioriteit. Houd voor beide de BTW-vrijstelling in stand.
Toen ik ruim 25 jaar geleden als pas afgestudeerd arts werkte op een afdeling voor hartchirurgie, had ik nooit kunnen bevroeden dat ik vandaag mijn patiënten zou vragen naar hun voeding, lichaamsbeweging en emotionele toestand en dat ik ze grotendeels met alternatieve en natuurlijke therapieën zou behandelen.
In het ziekenhuis zag ik patiënten met ziektes in een vergevorderd stadium bij wie vooral de symptomen werden bestreden. Als iemand een infarct, suikerziekte of een versleten heup krijgt, dan gaat daar doorgaans een proces van jaren of zelfs decennia aan vooraf. Een bypassoperatie stopt het ziekteproces van vaatvernauwing niet. Ik zag dat 30 procent van de bypasses al na een half jaar weer was dichtgeslibd. Het verwijderen van een tumor verandert het proces niet dat het lichaam aanzet tot het maken van kankercellen. Het plaatsen van een kunstheup verandert de metabole oorzaak van artrose niet. Ik raakte ervan overtuigd dat met een andere aanpak ook de oorzaak zou moeten worden behandeld.
Artsen werken in een strak keurslijf met protocollen en richtlijnen en kunnen daardoor maar moeilijk met een open mind naar nieuwe behandelmethodes kijken zonder door collega’s te worden teruggefloten. Toch heb ik voor een andere weg gekozen, omdat ik in mijn ontwikkeling als arts steeds tegen het dilemma aanliep van het kiezen tussen symptoombehandeling en het zoeken naar de oorzaak van de ziekte.
Ik heb altijd een grote belangstelling gehad voor het bewegingsstelsel: skelet, gewrichten en spieren. Zo ontdekte ik mijn huidige vak, de orthomanuele geneeskunde: een nauwkeurige en effectieve methode om met manipulaties van de wervelkolom en de andere gewrichten de gevolgen van ongelukken en overbelasting te herstellen. Het bewegingsapparaat wordt daarbij gezien als een geïntegreerde keten van onderdelen aangestuurd door de hersenen. Met simpele manipulaties kunnen jarenlang bestaande klachten worden hersteld, ook bij een hernia of whiplash. Het is fascinerend om te zien dat het ziekteproces kan worden teruggedraaid.
Medische behandelingen zijn in Nederland tot nu onbelast. Maar in het Lenteakkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie staat dat alternatieve artsen en behandelaars aan hun patiënten 21 procent BTW moeten gaan vragen. De vergoedingen voor alternatieve behandeling zijn nu al matig. Dit maakt de drempel nog hoger en sluit veel mensen uit. Bovendien is het bijna onmogelijk om in een geïntegreerd consult een onderscheid te maken tussen het reguliere en het alternatieve deel en zorgt dit voor onnodig hoge administratieve lasten.
Orthomanuele geneeskunde wordt in Nederland gerekend tot de alternatieve geneeskunde, net als bijvoorbeeld natuurgeneeskunde en acupunctuur en zodoende vaak niet serieus genomen door de reguliere wereld. Toch heb ik geen dag spijt van mijn overstap van ‘regulier’ naar ‘alternatief’, omdat ik veel patiënten op een fundamentele manier kan helpen. Ik adviseer over een gezond bewegingspatroon, optimale voeding, supplementen en stressmanagement, waarbij mijn patiënten zelf ook een actieve rol spelen. Ook voer ik altijd een gedegen regulier onderzoek uit en waar nodig schrijf ik geneesmiddelen voor of verwijs ik naar een specialist.
Parallel aan mijn eigen zoektocht om een betere arts te worden, zag ik een ontwikkeling in Nederland. De vraag naar een alternatieve oplossing voor gezondheidsproblemen onder patiënten neemt toe. Maar liefst 2,3 miljoen Nederlanders bezoeken jaarlijks een alternatieve behandelaar, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Patiënten vragen mij dagelijks: ‘Is er ook een mogelijkheid om mijn aandoening zonder chemische geneesmiddelen te behandelen?’ Het is duidelijk dat met name bij de behandeling van chronische aandoeningen de reguliere geneeskunde tekortschiet.
Elders in de wereld is de zogeheten integrative medicine in opkomst, het beste van twee werelden: reguliere behandelingen en alternatieve therapieën gecombineerd. Gerenommeerde instituten als de Harvard Medical School, Yale, Stanford en Royal London Hospital hebben het in hun curriculum opgenomen. Waarom maakt de Nederlandse politiek een tegengestelde beweging? De weg die de politici van het Lenteakkoord hebben ingeslagen, is tegen de vraag uit de samenleving in en is ook in tegenspraak met internationale medische ontwikkelingen.
Los van het belang van de patiënt heeft complementaire geneeskunde ook nog een groot financieel voordeel. Diverse buitenlandse studies laten zien dat het toevoegen van alternatieve behandelingen de medische kosten sterk verlaagt. Een recent onderzoek van de Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman liet zien dat de patiënten van artsen die een vorm van alternatieve geneeskunde aan hun praktijk toevoegen gemiddeld 15 procent goedkoper zijn voor hun verzekeraar en ook nog een lagere sterftekans hebben.
Een argument van reguliere collega’s is dat er geen wetenschappelijke onderbouwing zou zijn. Maar ook dit is zo langzamerhand met veel studies geborgd. Harvard, Yale en Stanford doceren echt geen onbewezen methoden.
Mijn overtuiging is dat we ook in Nederland toe moeten naar een moderne geneeskunde. Die is niet alleen gebaseerd op hightech, maar ook op een aanvulling met alternatieve en juist lowtechbehandelingen als natuurgeneeskunde, acupunctuur, homeopathie en ‘mijn’ orthomanuele geneeskunde. De vraag onder patiënten is groot, het is goed onderbouwd en bespaart enorm op zorgkosten. Laten we alles in het werk stellen om de BTW-maatregel terug te draaien en juist investeren in het versterken van alternatieve geneeskunde met onderzoek en scholing.
Vincent Hesselink heeft een praktijk voor orthomanuele geneeskunde in Joure. Hij is een enthousiast voorvechter van integrative medicine in Nederland. Dit artikel is gepubliceerd in Ode september 2012.
Tegenstanders van de voorgenomen btw-heffing op behandelingen van complementair werkende artsen kunnen een petitie ondertekenen.
Meer lezen?
Complementaire geneeskunde
Op de bres voor aanvullende therapie
Het werkt wel maar het kan niet
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!