Alternatieve geneeskunde en kosten-effectiviteit

Foto Research, van de Osteopraktijk in Amsterdam, behandeling van bewegingsbeperkingen van botten, spieren, bloedvaten, ingewanden.

In een uitgebreide recente studie door Patricia M. Herman (et al.) wordt de economische waarde van de complementaire, of alternatieve geneeskunde (CAM) geëvalueerd in het huidige stelsel van hervormingen binnen de zorg. In de bijlage van dit bericht bevind zich het onderzoek uit het British Medical Journal (BMJ).

pdf-logo-osteopaat-amsterdam

Download de pdf met het onderzoek naar de kosten-effectiviteit van complementaire en integratieve zorg

De resultaten van dit onderzoek onderbouwen het groeiende bewijs dat in een aantal populaties binnen de complementaire zorg (of alternatieve geneeskunde) kosten worden bespaard.

Het is eigenlijk best wel opvallend dat juist nu de tarieven van de complementaire geneeskunde omhoog zijn gegaan. Door een wetsverandering moeten alle therapeuten en artsen die CAM-behandelingen verrichten 21% BTW rekenen bovenop de vergoeding. De client gaat dus meer betalen, en dat is soms een probleem. Vandaar dat deze groep mensen hun heil gaan zoeken in de (vaak duurdere) ziekenhuizen. Dit past mijns inziens niet in een zich hervormend zorgstelsel.

Klik op het .pdf-logo voor het volledige onderzoek –>

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.