Baby ontwikkelt bewustzijn voor aanraking in baarmoeder
Baby’s zijn zich al in de baarmoeder bewust van hun eigen aanraking, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Als ongeboren kinderen ongeveer 36 weken oud zijn, beginnen ze te anticiperen op hun eigen handbewegingen. In die fase van de zwangerschap openen ze hun mond vlak voordat ze met hun handen naar de onderkant van hun gezicht tasten. Hieruit blijkt dat de baby’s hun aanrakingen vanaf dat moment coördineren en zichzelf bijvoorbeeld kunnen kalmeren door op hun duim te zuigen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Durham in het wetenschappelijk tijdschrift Developmental Psychobiology.
Scans
De onderzoekers maakten scans van 15 ongeboren baby’s op twee momenten gedurende de zwangerschap: na 24 weken en na 36 weken. Op de eerste scans tastten de baby’s regelmatig naar hun hoofd, maar vooral naar de bovenkant en de zijkant van hun gezicht. Na 36 weken bewogen de meeste baby’s hun handen vaker naar de het onderste deel van hun gezicht, bijvoorbeeld om op hun vingers te zuigen. Ze openden hun mond dan al voordat ze hun hand met hun lippen konden voelen. Volgens de wetenschappers is het erg belangrijk om te weten dat de baby’s hun gezicht in deze fase van de zwangerschap bewust lijken te bevoelen.
Troost
“Het toenemende aantal aanraking van het onderste deel van het gezicht en de mond kan een aanwijzing zijn van een gezonde hersenontwikkeling die hen voorbereid op sociale interactie, zelftroost en voeding”, verklaart hoofdonderzoekster Nadja Reissland op nieuwssite ScienceDaily. De bevindingen kunnen volgens de onderzoekster leiden tot betere informatie over de vraag wanneer baby’s klaar zijn voor interactie. “Vooral als ze te vroeg geboren worden.”
Bron: nu.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!